#Naj prostovoljec

Prostovoljstvo ne prinaša lepih šolskih ocen niti točk za napredovanje, daje pa občutek lastne vrednosti, pripadnosti skupnosti, smiselnosti, povezanosti z ljudmi in moč vplivanja na pozitivne spremembe v družbi, pravijo ajdovski prostovoljci. Prostovoljstvo je delo, ki ga posameznik opravi po svoji svobodni volji in brez pričakovanja kakršnih koli materialnih koristi, katerega namen je korist drugim. Želja po prostovoljstvu se lahko razvije iz različnih razlogov. V srcu naših prostovoljcev pa prostovoljno delo pomeni tudi osebnostno rast, pomoč sočloveku, spreminjanje življenja posameznika na lepše in posledično tudi spreminjanje sveta na bolje.

Tudi letos se je pod okriljem Mladinskega sveta Ajdovščina izbralo Naj prostovoljca / Naj prostovoljsko in Naj prostovoljski projekt občine Ajdovščina 2018/2019. V letu 2019 je natečaj za Naj prostovoljca potekal v dopolnjeni obliki kot do sedaj. Mladinski svet Ajdovščina se je odločil, da bo v razpisu za Naj prostovoljca / Naj prostovoljko letos določil tri starostne kategorije. In sicer, prva kategorija je zajemala prostovoljce v osnovni šoli, druga kategorija srednješolce, tretja kategorija pa mlade med 18 in 29 letom starosti. Podelitev je potekala tekom Božično-novoletnega sejma v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, v soboto, 21.decembra 2019. Po sprejemu prostovoljcev in nagovoru podpredsednice MSA Urške Čuk, je sledilo podelitev priznanj.

V prvi kategoriji je bila naziva Naj prostovoljka deležna učenka Osnovne šole Col Saša Kobal. Saša si je naziv Naj prostovoljke občine Ajdovščina 2018/2019, v prvi starostni kategoriji, prislužila z nesebično, samoiniciativno pomočjo učencem v stiski. Saša je kot prostovoljka tekom celega leta nudila pomoč učencem v podaljšanem bivanju ter individualno učno pomoč, tutorstvo otrokom in učencem na šoli. 

V kategoriji Naj prostovoljec / Naj prostovoljka, ki obiskuje srednjo šolo si je prostovoljka Društva tabornikov Rod mladi Bori Meta Velikonja, naziv zaslužila z večletno požrtvovalno pomočjo v društvu. Že vrsto let opravlja naloge vodnice, letos pa je postala tudi pomočnica načelnice MČ (načelnica vodnikov mlajše starostne skupine). Je članica ekipe Severnoprimorskega vodniškega tečaja, kjer skrbi za spremljevalni program na vodniških tečajih. Na taborjenjih pokriva področje prve pomoči, saj je lanskem letu opravila Temeljni tečaj prve pomoči.

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je  prostovoljko Darjo Benčina za vse človekoljubno delo v društvu nagradilo s prijavo na natečaj Naj prostovoljec v občini Ajdovščina, kar ji je prineslo poimenovanje Naj prostovoljke tretje kategorije občine Ajdovščina 2018 /2019. Darja je aktivna članica Upravnega odbora MDPM Ajdovščina, prostovoljka, animatorka in spremljevalka otrok na različnih izletih, dogodkih, ekskurzijah ter vzgojiteljica na letovanjih Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina. Redno se udeležuje sej, zborov in sestankov vseh prostovoljcev in animatorjev MDPMA.V lanskem letu pa se je udeležila tudi izobraževanja »Delo z otroki z vedenjskimi in čustvenimi težavami«, ki je bil namenjen vzgojiteljem na letovanjih.

Plaketo in naziv za Naj prostovoljski projekt občine Ajdovščina v letu 2018/2019 so si prislužili Društvo mladih Vozel za projekt: Oratorij Vipavski Križ: Pazi čas! Projekt Društva mladih Vozel je imel dva namena, prvi je bil približati otrokom vero, drugi pa je bil spoznati animatorje z novimi spretnostni, pridobiti nove izkušnje dela z otroki in spodbujanje timskega dela med mladimi. V oratorij, ki je trajal od ponedeljka 26. avgusta do peka 30. avgusta 2019, se je vključilo 148 udeležencev, 6 organizatorjev, 3-je pomočniki ter 48 animatorjev. Projekt je komisijo prepričal z vplivom na mlade animatorje in udeležence. Mladi animatorji so tekom izvajanja projekta pridobili izkušnje na področjih odgovornosti in organizacije dogodkov, dela v večjih skupinah, priprave celotnega urnika, delavnic in izvedbo le teh. Udeleženci pa se je na zanimiv in interaktiven način približalo in predstavilo vero skozi različne delavnice in igre. Obenem pa se otroci naučijo dela, deljenja in iger v skupini.

Mladinski svet Ajdovščina je ponosen, da je v občini toliko prostovoljno angažiranih mladih, saj se v tem odraža aktivnost mladih in njihovo sočutje do ostalih.

Najlepša hvala vsem mladim, ki se vsak dan trudijo narediti svet lepši!

Ostanite mladi.

Mladinski svet Ajdovščina

You may also like...