Kafetarnica z županom: pogovor s Tadejem Beočaninom

 
Mladinski svet Ajdovščina vsako leto organizira prireditev Dan mladih, v sklopu katere se predstavijo mladinske organizacije in organizacije za mlade. Osrednji del dogodka je tradicionalna Kafetarnica z županom Občine Ajdovščina. Poleti 2021 je dogodek potekal pred grajskim obzidjem, kjer je župan Tadej Beočanin v sproščenem pogovoru ob kavi odgovarjal na vprašanja obiskovalcev. 

Vprašanja, zastavljena na spletu ali na dogodku, je posredoval Lan Žvanut, predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina. Ob kavi z mrzlim mlekom nam je župan uvodoma zaupal, da ima lepe srednješolske spomine, zlasti na maturantski izlet in druženja z vrstniki. Ni bilo težko preiti na aktualne teme, ki zanimajo predvsem mlade. Napovedal je realizacijo posameznih projektov, ki so bili izglasovani v okviru Moje pobude; preplastitev starega košarkarskega in rokometnega igrišča ob občini, izvedbo pumptracka (kolesarske tlačilne steze) v Palah in dokončanje projektov za pasji park nasproti vrtca ob Hublju.

Moja pobuda, projekt uresničevanja participativnega proračuna v Občini Ajdovščina, je prepoznana kot primer dobre prakse. Župan je upravičeno ponosen, da se po njej zgledujejo tudi druge občine v Sloveniji. Dodal je, da potrebujemo še elektronsko oddajanje pobud, glasovanje in višjo udeležbo krajanov Ajdovščine, konkretno mesta, kjer sta število oddanih pobud in udeležba na glasovanjih najnižja. Seznanil nas je, da na Občini Ajdovščina razvijajo aplikacijo za androidni in ios sistem, ki bo imela različne funkcije, kot so: javljanje okvar in njihovo hitrejšo sanacijo, oddajanje vlog v okviru formalnih postopkov, informiranje občanov, podajanje pobud, glasovanje in drugo.

Pogovarjali smo se o zaposlovanju oseb s posebnimi potrebami. Številne organizacije v občini že zaposljujejo take osebe, čeprav v Občini Ajdovščina ni invalidskega podjetja. Po županovih besedah imajo ta podjetja težave, ker dela, ki jih navadno opravljajo invalidi, niso konkurenčna. Kljub temu pa na občini podpirajo njihovo vzpostavitev, saj omogočajo osebam s posebnimi potrebami boljšo integracijo v družbo. 

Nekaj besed smo namenili tudi LGBTQ+ skupnosti. Posebne organizacije za pripadnike te skupnosti v Ajdovščini ni in ji še niso nudili opore. Jo bodo pa podprli, ko bodo k temu nagovorjeni, ker želijo graditi vključujočo, odprto skupnost. 

Z županom smo razpravljali o prihodnosti starega mlina. Že več let iščejo zasebnega investitorja, ki bi tam gradil hotel. Epidemija je zaustavila pogovore na področju turizma, vendar pa še niso obupali. V primeru, da do določenega roka vizija o hotelu ne bo izvedljiva, bodo prostore starega mlina namenili javni vsebini. 

Pohvalna je tudi vest, da je v fazi projektiranja nadgradnja pokopališča. Del so namenili islamski skupnosti, del žarnemu zidu. Projekt bo izveden letos ali v letu 2023.

Predmet razprave je bila, pričakovano, tudi kariera župana. Tadej Beočanin je med drugim ponosen na povečanje stopnje zaposlenosti in števila delovnih mest ter na odprtje nekaterih javnih objektov. Eden najljubših dogodkov njegovega županovanja je otvoritev Glasbene šole Ajdovščina, predvsem zaradi izraženega zadovoljstva in hvaležnosti uporabnikov ter njihovih staršev. Po drugi strani župan prizna, da so nekateri trenutki težki, ker je treba sprejemati odločitve, ki nikoli niso samo dobre ali samo slabe. Meni, da delo župana ni prezahtevno, da ga vsak, ki je kolikor toliko aktiven, lahko opravlja, če je sposoben premagati številne ovire na poti do zastavljenega cilja. Ko smo ga lani vprašali, ali razmišlja o ponovni kandidaturi, nam je povedal, da odločitve še ni sprejel. Kot pravi, mu ideje počasi kopnijo, vendar je še nekaj takih, za katere bi želel, da se realizirajo.

Pogovor smo zaključili z vprašanjem o življenjskem motu. Po mnenju župana naj bi njegov moto vključeval, s poudarkom, da nikogar ne spregledamo, besede, kot so: optimizem, prihodnost, usmerjenost naprej in k spremembam na bolje. Ponosen je na organizacije, ki delujejo na našem območju. Mladim želi, da dosežejo zastavljene cilje, zato jih vabi, da so aktivni v skupnosti.

Obisk župana Občine Ajdovščina je edinstvena priložnost za mlade občane, da izrazijo svoje mnenje in potrebe, ki jih zaznavajo v svojem okolju. 

Dan mladih 2022 se hitro približuje, zato te vabimo, da na obrazcu županu zastaviš vprašanja za letošnjo Kafetarnico. 

Pridružite se nam in ostanite mladi.

Mladinski svet Ajdovščina

You may also like...