Tejkus in praznovanje obletnice

Ajdovci so že znani po tem, da radi kljubujejo različnim vremenskim razmeram in tudi v soboto 6. oktobra letos, so se odločili tako. Mladinski svet Ajdovščina je z namenom spodbujanja mladih k politični participaciji v okviru projekta Volitvus, kateri poteka pod okriljem kampanje Partycipiraj Mladinskega sveta Slovenije,  organiziral foto – orientacijski tek z imenom Tejkus. Tejkus je, kot so nam pojasnili organizatorji latinsko – ajdovska izpeljanka besede tek. Napovedano slabo, jesensko vreme jih ni ustavilo pri sami izvedbi.

Zjutraj so se udeleženci zbrali v dvorani Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih in se najprej posladkali z odličnimi krofi podjetja Mlinotest. Po skupnem ogrevanju, so se udeleženci pripravili na start. 7 skupin, tekmovalni duh, 3 kontrolne točke, različno težke naloge, 4, 2 kilometra dolga proga je udeležencem pognala adrenalin po žilah in vsi so se borili do konca.

Mladinski svet Ajdovščina, je združili prijetno s koristnim. Tekom samega teka, so postavili 3 kontrolne točke, na katerih so se tekmovalci soočili z različnimi nalogami. Prva kontrolna točka je zajemala vprašalnik na temo splošnega znanja o politični sestavi in udejstvovanju mladih na volitvah v občini Ajdovščina.

[Best_Wordpress_Gallery id=”13″ gal_title=”Tejkus in obletnica”]

Ali slučajno veste koliko mladih se je udeležilo zadnjih predčasnih volitev v občini Ajdovščina? Ne? Udeleženci tekmovanja, so bili presenečeni nad odgovorom in tako nizko odzivnostjo mladih, saj je je bil delež mladih le 10, 77 %  vseh udeleženih na volitvah.

Druga točka je vsebovala nekaj fizične spretnosti. Ker je Ajdovščina arheološko najdišče ostankov iz rimskih časov, so si organizatorji zamislili, da morajo skupine sestaviti človeški most. Saj so mostovi, ki so jih gradili Rimljani, bili prve trdne in trajne konstrukcije v našem prostoru. In ravno tako želi Mladinski svet Ajdovščina trdno in trajno povezati mlade z družbo. Tretja naloga, je bila namenjena dobrim opazovalcem, saj so kontrolorji na tretji točki skrili predmete na ajdovskih Fužinah in tako mladim udeležencem predstavili zgodovinsko znamenitost Ajdovščine ter jim še malo razgibali možgančke. Cilj je bil v Mladinskem kulturnem centru, kjer so se mladi spet lahko posladkali s še enim odličnim produktom uspešnega ajdovskega podjetja Incom. Vsi tekmovalci pa so si z udeležbo na Tejkusu tudi prislužili vstopnico za večerno praznovanje in koncert Vlada Kreslina.

Praznovanje s katerim sta Mladinski svet Ajdovščina in Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina obeležila 15 in 5 let uspešnega delovanja je bilo poleg tekmovalcem, namenjeno ustanoviteljem, vsem, ki so bili skozi vsa ta leta povezani z obema organizacijama, podpornikom in seveda vsem mladim, brez katerih organizacije ne bi mogle delovati.

Po formalnem odprtju razstave Aktivni skozi leta, katero si lahko ogledate v galeriji Hiše mladih, je sledila je kratka pogostitev, sponavanje in obujanje spominov vseh, ki so skozi leta imeli vpliv na delovanje obeh organizacij. Nato so goste pozdravili predsednica Mladinskega sveta Ajdovščina Melita Semič, v. d. direktorica Inštituta za mladinsko politiko Nina Bavčar Čargo, župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, kateri je tudi obema organizacijama podelil Priznanje župana občine Ajdovščina ter direktor Urada RS za mladino Rok Primožič. Po uvodnih pozdravih so se lahko vsi obiskovalci posvetili in sprostili ob čudovitem koncertu slovenskega kantavtorja Vlada Kreslina. Po glasbenem nastopu pa so za hitrejše ritme poskrbeli Ansambel Suho cvetje. Udeleženci so nam povedali, da je bil dan nepozaben, poln smeha in zabave in nenazadnje nostalgije.

Inštitutu za mladinsko politiko in Mladinskemu svetu Ajdovščina pa želimo še veliko nadaljnjih let uspešnega delovanja. Čestitamo!­­­

You may also like...