Prva služba. Biznis. Kariera. Kako začeti?

 

Konec poletja in sicer 29. avgusta 2020,  je Mladinski svet Ajdovščina organiziral dogodek Prva služba. Biznis. Kariera. Kako začeti?

Na dogodku smo mladim želeli odgovoriti na vprašanja o začetku karierne poti, poteku razgovora za službo ter mladim ponuditi priložnost za stik s kadrovniki treh različnih podjetji. Odziv mladih na udeležbo na delavnice je bil zelo dober.

Dogodek so s kratkim skečem predstavitve poteka razgovora za službo, otvorili mladi igralci Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica. Posebnost predstave je bila ta, da so poleg pogovora igralci predstavili tudi misli igranih oseb, torej kandidat za službo in kadrovnik. S predstavo so mladim želeli prikazati in posredovati različne nasvete, opombe in pomembne malenkosti, ki jih opazujejo delodajalci med samim razgovorom. Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo Matica Batagelja s pomočjo metode Ikigaj. Z metodo je udeležencem predstavil koncepta person/project fit (ujemanje med osebo in projektom), ki mora biti po mnenju Matica temelj vsakega podjetniškega oziroma kariernega začetka. Z namenom, da začne družba razmišljati o tem so udeleženci pod vodstvom Matica opravili vajo z metodo IKIGAJ. Metoda predstavlja japonski koncept iskanja ravnovesja med tem, kaj radi počnemo, v čem smo zares dobri, kaj svet potrebuje in za kaj so kupci dejansko pripravljeni plačati.

Ključni del dogodka je bil pogovor mladih z gosti: Primož Artač, direktor podjetja Tosla, Timo Rozman, vodilni kadrovnik pri podjetju Incom ter Matej Likar, kadrovnik podjetja Kolektor Idrija.  Z udeleženci so delili svoja mnenja, izkušnje in različne pristope pri iskanju novih zaposlenih. Timo Rozman ter Matej Likar sta mladim svetovala, naj v prijavah navajajo resnične podatke o delovnih izkušnjah, saj kadrovniki v veliko primerih pred razgovorom tudi preverijo kandidata preko različnih spletnih platform. Predlagala sta tudi, naj dosedanjega delodajalca zaprosijo za referenčno pismo, saj lahko le to veliko pripomore k pridobitvi nove službe. Drugačen pristop iskanja dela je mladim predstavil Primož Artač, ki meni, da mladi ne smejo čakati na razpisana prosta delovna mesta, ampak bi morali s podjetij, kjer si želijo delati, sami stopiti v stik in jim predstaviti na katerem delovnem mestu se pri njih vidijo.

Poučen dogodek smo zaključili s pogostitvijo treh mladih podjetnikov iz Vipavske doline: mlad prevzemnik kmetije Sirarsto Orel, Matevž Orel je z udeleženci, poleg svoji izdelkov s kmetije, delil tudi izkušnje s prevzemom kmetije. Brata Alan in Nejc Majeršič, ki sta ljubezen do piva usmerila v popoldansko dejavnost varjenja piva pod blagovno znamko Pivovarna Castra. Tretja gostja Domače omake Metka, Metka Hrej,  pa je poleg svojih dobrih domačih marmelad, omak in sokov prisotnim predstavila mladim pomen in način življenja v družinskem podjetju.

Večer smo zaključili ob sproščenem klepetu in dobri hrani ter pijači. Najlepša hvala vsem gostom ter seveda mladim udeležencem na dogodku.

 

Ostanite mladi.

Mladinski svet Ajdovščina.

You may also like...