Čajanka na SŠ Veno Pilon: Dan duševnega zdravja

V ponedeljek, 10. 10. 2022, smo obeležili Svetovni dan duševnega zdravja. Obiskali smo dijakinje in dijake na SŠ Veno Pilon.

Med glavnima odmoroma smo z njimi poklepetali in jim ponudili topel čaj. Razdelili smo jim tudi nekaj gradiva na temo spoprijemanja s stresom oziroma blagimi duševnimi stiskami. Naš namen je bil, da mlade razveselimo in jim približamo pomembnost tematike duševnega zdravja ter prispevamo k rušenju tabujev, ki jih ta tematika še vedno ima.

Najbolj zanimiva točka našega obiska pa je bil terapevtski pes Andy, ki je s svojo vodnico čakal pred vhodom v šolo in veselo pozdravljal dijake. Ti so ga lahko tudi pobožali in zadovoljstvo je bilo vzajemno. Andy in njegova vodnica sta sicer domačina in člana društva Tačke pomagačke.

Svetovni dan duševnega zdravja se sicer letos osredotoča na ozaveščanje o duševnem zdravju in poudarja pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. V ospredje postavlja preprečevanje samomora kot pomembnega javnozdravstvenega izziva po vsem svetu. Vir: NIJZ

Izredno veseli smo, da so nas mladi tako lepo sprejeli in, da so v veliki meri odprti pri pogovoru o njihovem duševnem počutju. Na Mladinskem svetu Ajdovščina bomo tudi v bodoče aktivni pri ozaveščanju o pomenu duševnega zdravja med mladimi, saj se nam zdi to ključna sestavina zdravja in kakovostnega stopanja v odraslost.

Na povezavi se lahko tudi sami seznanite z viri pomoči, ki so na voljo pri prvem stiku z duševnimi stiskami in prenovljenimi smernicami psihološke prve pomoči.

Do naslednjič! Želimo vam prijetno in vedro jesen.

You may also like...